Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) is een behandeling gericht op traumaverwerking na een traumatische gebeurtenis. Dit kan een schokkende ervaring zoals een verkeersongeval, seksueel misbruik, een geweldsmisdrijf of een ingrijpende medische ervaring zijn, waarbij jijzelf of iemand in je directe omgeving in gevaar was.
Tijdens een traumatische gebeurtenis zijn de processen in de hersenen primair gericht op overleven, daardoor staan verwerkingsprocessen op dat moment op de achtergrond. Na het trauma komen normale, gezonde verwerkingsprocessen op gang, o.a. herbeleven.
Als de verwerking goed verloopt wordt de traumatische gebeurtenis een herinnering waaraan teruggedacht kan worden zonder uit evenwicht te raken.
Soms raakt het normale verwerkingsproces verstoord. Dan blijven nog maanden of jaren na een ingrijpende gebeurtenis klachten bestaan, zoals zich opdringende herinneringen, beangstigende beelden (‘flashbacks’) en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrikreacties en vermijdingsgedrag. Als er aan bepaalde criteria wordt voldaan spreekt men van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS).
EMDR wordt beschouwd als de meest passende behandeling bij PTSS. Bij EMDR wordt het natuurlijke verwerkingsproces op gang gebracht en op een gestructureerde manier begeleid.
![](https://primary.jwwb.nl/unsplash/p7nrRdMDebM.jpg?enable-io=true&enable=upscale&crop=1920%2C1080%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=478&height=269)
![](https://primary.jwwb.nl/public/j/n/b/temp-xivgootlbyeyljmakemt/emdr-zonnestralen-high.png?enable-io=true&enable=upscale&crop=521%2C537%2Cx0%2Cy0%2Csafe&width=478&height=493)
Hoe werkt EMDR?
Wanneer een gebeurtenis niet verwerkt of geïntegreerd is, dan hebben we nog niet ten volle uit deze gebeurtenis kunnen leren. Trauma zien we als een niet-afgeronde leerervaring.
Soms steken we ervaringen in onze ‘diepvries’, dat is te vergelijken met het ijs op de bergen. Dit is OK en vaak zeer nuttig : het stelt ons in staat om verder te gaan met ons dagelijks leven. We hoeven ook niet altijd te denken aan erge zaken die we hebben meegemaakt.
In het ijs zitten ook trauma’s en soms smelt het ijs onverwachts, bij triggers, en dan kunnen ze lawines veroorzaken waarop we niet voorbereid zijn. Ze overspoelen ons en we hebben er last van.
In therapie gaan we samen uitzoeken hoe jouw meer er uitziet. We gaan zoeken naar de krachtbronnen/resources die jij allemaal al hebt.
Het meer staat symbool voor al je aanwezige krachtbronnen/resources.
We hebben allemaal een meer aan krachtbronnen/resources ter beschikking door hetgeen we meegemaakt hebben. Uit al onze ervaringen leren we levenslessen. Hoe meer we hebben meegemaakt, hoe meer krachtbronnen/resources we hebben. Onze krachtbronnen zijn bijv. vriendschappen, familiebanden, helpende gedachten, helpende activiteiten, dingen uit het verleden die we overwonnen hebben…
Wanneer een gebeurtenis verwerkt/geïntegreerd is, dan wordt het meer, onze krachtbronnen/ resources, groter.
Sommige van deze krachtbronnen zijn makkelijk toegankelijk, ze bevinden zich a.h.w. aan de oppervlakte van het meer. Andere krachtbronnen bevinden zich meer in de diepte en gaan we trachten wat meer aan de oppervlakte te brengen zodat je ze kan inzetten indien je dat wenst. We gaan ook joggen rond het meer en je zo meer in contact brengen met je krachtbronnen/ resources. Dit zal je helpen bij het verwerken van je traumatische ervaringen. Ook wanneer het straks lastig wordt bij het verwerken van je traumatische ervaringen, zullen we de tijd nemen om terug naar je meer te gaan, rond het meer te joggen, zodat je opnieuw op krachten komt.
De bevroren ijstoppen staan symbool voor de trauma’s die je hebt meegemaakt en die je nog niet verwerkt hebt.
Het ijs op de bergtoppen is bevroren water en doordat het bevroren is op de verre toppen, kan het je meer niet vullen. Je hebt a.h.w. nog geen levenslessen kunnen leren uit deze ervaringen.”
In traumatherapie (traumaconfrontatie), bijv. met EMDR, zullen we de zonnestralen op de ijstoppen zetten. Door de warmte en de kracht van de zonnestralen zullen de ijstoppen langzaam smelten en zal het water van de gesmolten ijstoppen langs de berg naar beneden tot in het meer lopen. Het meer, dat symbool staat voor al je krachtbronnen/resources, zal hierdoor groter en sterker worden.”
Dit, de zonnestralen op de ijstoppen zetten (traumaconfrontatie), gaan we pas doen als je er klaar voor bent en indien je dat wenst. We gaan dat ook doen op jouw tempo.