Op basis van ruim dertig jaar onderzoek en klinische ervaring in de voorhoede van zijn vakgebied, toont prof. dr. Bessel van der Kolk hoe de angst en het isolement in de kern van het trauma letterlijk veranderingen aanbrengen in zowel de hersenen als het lichaam. Hij verklaart waarom getraumatiseerde mensen steeds weer gekweld worden door onbegrijpelijke angst, gevoelloosheid en onbeheersbare woede, en hoe trauma hun vermogen om zich te concentreren, zich te herinneren, vertrouwensrelaties aan te gaan en zich thuis te voelen in hun eigen lijf negatief beïnvloedt. Doordat ze de controle over zichzelf hebben verloren en gefrustreerd zijn geraakt door eerdere vergeefse behandelingen, zijn ze vaak bang dat ze onherstelbaar zijn beschadigd.
In 'De mythe van normaal' laat Gabor Maté zien wat 'normaal' in een toxische maatschappij betekent voor trauma, ziekte en heling.
"In De mythe van normaal neemt Dr. Gabor Maté, bekend arts, trauma- en verslavingsdeskundige, ons mee op een epische ontdekkingsreis naar hoe ons emotionele welzijn en onze sociale verbondenheid (kortom: hoe we leven) nauw verweven zijn met gezondheid, ziekte en verslaving.
Een bruikbare gids gebaseerd op de principes van de cognitieve schematherapie. Het boek leert mensen hun negatieve gedachtepatronen, door de auteurs 'valkuilen' genoemd, te herkennen.
Helder en aansprekend beschrijven zij elf van de meest voorkomende valkuilen, waaronder problematische relaties, een irrationeel gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst en eenzaamheid. Problemen waar veel mensen mee kampen. Tegelijkertijd bieden zij uitgebreide diagnostische tests en vragenlijsten om elke valkuil te herkennen, en stapsgewijze suggesties om ze in de toekomst te omzeilen.
Vluchten, vechten of bevriezen: dat zijn de keuzes die prooidieren hebben als ze geconfronteerd worden met direct levensgevaar. Peter Levine, expert op het gebied van traumaverwerking, zegt dat die drie keuzes ook typisch zijn voor mensen met een trauma. Maar waar het prooidieren lukt om de lichamelijke spanning van een levensbedreigend moment weer heel snel af te leggen en hun leven te hervatten, slagen wij daar niet in.
De spanning bijt zich vast in ons lichaam en uit zich in slapeloosheid, angst, stoornissen, prikkelbaarheid of woede-uitbarstingen. Dat kan vervolgens leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS).
Dit boek bespreekt de behandeling van de complexe gevolgen van traumatische ervaringen in de vroege jeugd. Daarbij staat de verwevenheid van gehechtheid en trauma centraal.
Zo'n tachtig procent van de patiënten die in hun vroege jeugd zijn getraumatiseerd heeft namelijk een gedesorganiseerde gehechtheid. De destructieve impulsen komen in de behandeling duidelijk naar voren en de regulering van deze impulsen is een centraal thema daarbinnen.
Maak je steeds weer dezelfde fouten in het leven terwijl je van plan was om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen die je zeer tegen je zin niet eenvoudig kunt doorbreken? In dat geval helpt dit op schematherapie gebaseerde boek je op weg naar een tevredener en evenwichtiger leven.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een wetenschappelijk erkende vorm van psychotherapie die onverwerkte herinneringen helpt verwerken.
Vaak liggen pijnlijke en traumatische ervaringen aan de basis zoals seksueel misbruik, lichamelijk geweld of emotionele verwaarlozing. Die kunnen leiden tot een negatief zelfbeeld, wantrouwen of controledrang.
In dit boek zie je hoe complexe PTSS kan ontstaan als je tijdens je jeugd langdurig afgewezen bent, verwaarloosd werd of verbaal of emotioneel misbruikt werd.
Deze gebruiksvriendelijke zelfhulpgids is een stap op weg naar herstel van jeugdtrauma met toepasbare hulpmiddelen en technieken. De vele voorbeelden kunnen zorgen voor (h)erkenning.
In dit boek zul je ontdekken:
- wat trauma is en waarom het je maar niet lukt om van de pijn te herstellen;
- waarom schaamte een gehechtheidswond is en hoe je je lijden kunt verzachten met zelfcompassie;
- hoe je je balans kunt hervinden wanneer je door iemand of door een situatie wordt getriggerd;
- welke ademhalingstechnieken veranderingen in de hersenen stimuleren en emotionele regulatie bevorderen;
- welke vaardigheden je helpen om meer contact te maken met je lichaam
Of je nu van verlatingsangst, pijn of rouw wilt herstellen, Veilig in je lijf kan je helpen om je meer thuis te gaan voelen in je innerlijke wereld. Zo kan je lichaam stap voor stap een plek worden waar je veilig kunt verblijven.
Ieder van ons heeft een innerlijk kind in zich. Het blijft je hele leven bij je en onthoudt pijnlijke ervaringen die je je niet meer bewust herinnert.
Als je angsten, verslavingen of vermijdingsstrategieën ontwikkelt, hangt dat meestal nauw samen met het gekwetste innerlijke kind. Maar hoe kun je met dat kind in contact komen en het geven wat het nodig heeft?
Ontrafel je erfenis van familietrauma met Het is niet met jou begonnen van Mark Wolynn en doorbreek de cyclus voor een vrije toekomst. Wanneer je gebukt gaat onder angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je voorouders.
Zolang onopgeloste trauma’s begraven blijven in pijn of stilte, kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven. Met de transformatieve aanpak uit dit boek is het mogelijk de cyclus te doorbreken.
Voor ontspanning, welbevinden en herstel is er één specifieke zenuw die van cruciaal belang is: de nervus vagus. Deze zenuw, die in verbinding staat met onze organen, heeft echter twee gezichten: hij kan voor een ervaring van vreugde, passie, rust en veiligheid zorgen, maar ons ook in een overlevingstoestand brengen, waarin we ons afsluiten en gevoelloos worden.
De polyvagaaltheorie geeft inzicht in de werking van het autonome zenuwstelsel, waar de nervus vagus een onderdeel van is. Met een bondig overzicht maakt Deb Dana deze theorie, en daarmee de functie van de nervus vagus, voor iedereen begrijpelijk. De polyvagale oefeningen en meditaties helpen om het zenuwstelsel te reguleren, waardoor het gemakkelijker wordt om ontspannen en verbonden te zijn.